Consilierea psihologică & Psihoterapia
Pshioterapie
PSIHOTERAPIA
Abordarea pe care o folosesc este una umanistă-experiențială, cu activități de punere în scenă utilizând metode de acțiune psihodramatice, sociodramatice și experienţiale.
Este o terapie centrată în prezent, care urmărește accesarea eficientă a resurselor și oportunităților din “AICI” și “ACUM”. Prin punerea în scenă, ca mecanism al schimbării activăm creativitatea şi spontaneitatea obținând raportul invers de scădere a anxietății.
Sursele mele de inspirație au fost dintotdeauna și vor rămâne, incontestabil, copiii. Găsesc la ei mereu un izvor nesecat de creativitate, spontaneitate și dorința de viață de care noi, adulții, odată ce avansăm în vârstă, uităm că le avem, cum să le folosim și ce beneficii ne aduc.
Psihoterapia oferă un cadru sigur și confidențial pentru a explora traumele trecute și a lucra pentru vindecarea acestora. Prin terapia individuală sau de grup, poți elibera emoțiile negative, în timp ce terapeutul oferă sprijin și ghidare. Această abordare permite vindecarea profundă și eliberarea emoțiilor, facilitând astfel creșterea personală și dezvoltarea unei stări de bine.
CE E BINE SĂ ȘTII?
Pentru a vă sprijini copilul, este foarte important să îi fiți alături, să ascultați ceea ce dorește să vă dezvăluie din ședințele de consiliere/psihoterapie, să evitați să îl provocați cu întrebări despre desfășurarea acestora, deoarece s-a constatat că efectul terapeutic se diminuează dacă se împărtășește imediat cu o terță persoană ceea ce s-a petrecut în ședință. Vă veți putea întreba copilul despre modul în care s-au petrecut întâlnirile cu terapeutul la finalul demersului, după ce s-au obținut rezultatele așteptate.
De asemenea, dacă doriți să aflați informații cu privire la evoluția copilului vostru, puteți discuta cu terapeutul, însă fără a fi prezent și copilul, deoarece acesta va fi inhibat și îi va fi afectată naturalețea personală în procesul terapeutic.
După fiecare ședință, copilul poate avea teme de rezolvat acasă, acestea fiind doar pentru direcționare, motiv pentru care părintele nu va insista să le efectueze. Va fi responsabilitatea copilului dacă își va centra atenția asupra lor sau nu. Chiar dacă copilul nu lucrează temele în planul fizic (de exemplu: realizarea unui desen), s-a constatat că simpla existență a temei îl ajută să fie mai atent la anumiți indicatori pe care terapeutul îi sugerează.
Este foarte important ca, voi, părinții, să susțineți acest proces de transformare a copilului vostru prin participarea la ședințe de consiliere și prin aplicarea în viața de familie a noilor reguli, atitudini, conduite, pentru a sprijini evoluția acestuia.