Neurofeedback
Neurofeedback Piatra Neamț
Ce este Neurofeedback?
. Este o metodă de antrenare directă a funcțiilor cerebrale, cu ajutorul căreia creierul învață să funcționeze mai eficient. Mai este denumit și EEG Neurofeedback, pentru simplul motiv că se bazează pe activitatea electrică a creierului văzută în electroencefalogramă (EEG). Rezultatele obținute se bazează pe autoreglarea creierului, care permite sistemului nervos să funcționeze mai bine, iar odată reglat sistemul nervos și alte sisteme, cum este, de exemplu, celendocrin, se reglează. Neurofeedback-ul se bazează pe neuroplasticitate.
Terapia Neurofeedback a fost îmbunătățită continuu și se cercetează care sunt metodele cele mai eficiente pentru ca fiecare creier și fiecare sistem nervos să obțină beneficii maxime prin intermediul acestei tehnologii.
Clinicienii au găsit soluții pentru a identifica strategia optimă de antrenare a creierului fiecărui individ. Există anumite adaptări ale creierului la feedbackul primit, iar după repetate testări de răspuns din timpul sesiunii, creierul își găseste soluția cea mai bună.
Strategia creierului va fi încontinuu îmbunătățită și rafinată întocmai pe baza răspunsului la training, așadar, cu cât lucrează mai mult, cu atât devine mai eficient.
Metoda Othmer a fost dezvoltată de Sue și Siegfried Othmer, care au peste 25 de ani de experiență clinică și științifică în neurofeedback. Este o metodă bazată pe client care folosește protocoale individualizate pentru a obține cele mai bune rezultate posibile în reducerea unei varietăți de simptome clinice.
Este o terapie strict personalizată, întrucât suntem foarte diferiți și un protocol pe care îl aplici unei persone nu funcționează neapărat la fel de bine și la o altă persoană. Așadar, pentru început se face o anamneză foarte detaliată, pentru a cunoaște cât mai bine omul cu care urmează să lucrezi.
Este o terapie non-invazivă, asistată de computer, fără efecte secundare.
Cum funcționează practic Neurofeedbackul?
- Terapeutul aplică electrozi la nivelul scalpului pentru a înregistra activitatea undelor cerebrale.
- Semnalul este procesat de sistemul de neurofeedback și sunt extrase informații despre anumite frecvențe ale creierului. Unele frecvențe ale undelor cerebrale dorim să le promovăm, altele dorim să le diminuăm.
- Arătăm fluxul activității cerebrale persoanei sub forma unor succesiuni de imagini/jocuri video/filme. Persoana joacă efectiv jocul video cu creierul său. În cele din urmă, activitatea creierului este antrenată pentru atingerea performanțelor dorite.
- Terapeutul urmărește anumite frecvențe și alege poziționarea electrozilor în concordanță cu simptomatologia fiecărei persoane.
Pentru ce ajung cei mai mulți copii în terapie?
Cei mai mulți copii sunt aduși de către părinți pentru lipsa de atenție sau hiperactivitate, iar în ultimul an din ce în ce mai mulți prezintă anxietate și depresie de la vârste destul de mici.
De asemenea, sunt foarte multe cazuri de ADHD și de autism fie cu diagnostic, fie prezintă simptome, dar nu au fost diagnosticați, întrucât părinții nu l-au dus la medic. Ceea ce cred că ar trebui să îngrijoreze este multitudinea de stimuli la care aceștia sunt expuși, dar în egală măsură și ignoranța atunci când vine vorba de nevoile lor, nevoi specifice vârstei. Aici mă refer la nevoia de a cunoaște, de a le explica, de a le răspunde la întrebări.
La anumite vârste se formează anumite structuri cerebrale și dacă ei nu se dezvoltă potrivit fiecărei etape, ulterior este mai greu de recuperat. Poate fi nevoie de ani de terapii. Au întrebări pe care nu au cui să le adreseze, pentru că părinții sunt prea ocupați, iar sistemul de educație în care sunt prinși de la vârste fragede, nu reușește să acopere toate aceste nevoi de cunoaștere ale lor. Astfel, se retrag în mediul virtual, au probleme când se pune problema de interacțiune socială, nu se pot concentra, mulți nu înțeleg de ce trebuie să meargă la școală și o consideră inutilă. Cu cât terapia începe mai devreme, cu atât șanse de recuperare sunt mai mari. În cazul copiilor cu autism, subliniez că neurofeedback-ul nu tratează autismul, dar poate îmbunătăți considerabil viața acestor persoane și a aparținătorilor.
