Evaluarea psihologică
Evaluarea psihologică
Evaluarea psihologică
Evaluarea psihologică se adresează copiilor și adolescențiilor, cu dezvoltare tipică sau atipică. Este multidimensională – implică atât întâlinirile directe cu copilul, cât și chestionare adresate părintelui și educatorului.
Psihodiagnosticul și evaluarea psihologică a copilului și a adolescentului au drept obiectiv general cunoașterea caracteristicilor acestuia.
În urma psihodiagnosticului pot fi identificate la copil/adolescent tulburări clinice precum: depresie, anxietate, ticuri, tulburări alimentare, tulburări de comportament, dependențe. Rezultatul unei evaluări psihologice complexe este cunoașterea în ansamblu a copilului/adolescentului (nivel de dezvoltare, vulnerabilități psihologice, mecanisme de adaptare), ajutând astfel părintele să cunoască mai bine nevoile copilului său și să-i stimuleze dezvoltarea.
Orice proces terapeutic al copilului începe cu o evaluare psihologică care implică atât copilul cât şi părinţii.
CE E BINE SĂ ŞTII ?
Pentru consiliere parentală și consiliere/psihoterapie de familie procesul de evaluare poate avea o structură diferită. Şedinţele se vor derula în funcţie de obiectivele specifice/specificul cazului.
Este foarte important să încurajați copilul şi să nu faceti presiuni în ceea ce privește performanța lui. Puteți să îi spuneți că va participa la câteva jocuri în urma cărora se va cunoaște mai bine și nu că va trece printr-o testare. Pe parcursul evaluării, voi, părinții, vă veți afla într-o altă încăpere. Cercetările au arătat că prezența părintelui în spațiul de testare are ca efect influențarea răpunsurilor copiilor
.
